Our Journey

STEM in Me

2 days 4 hours ago

Dilema jika berada dipersimpangan ke? Kiri ke Kanan atau pilih 'Jalan Yg Lurus' ... πŸ˜„

LET’S GO MIKROBOTIK …

PERKONGSIAN PROJEK #5 – MIKROBOTIK – Apa Yang Perlu Dilakukan Ketika Di Persimpangan?

Robot akan bergerak secara berautonomi dan membuat keputusan sama ada perlu belok kiri, belok kanan ataupun berhenti di
persimpangan. Teknik yang digunakan adalah dengan menggunakan pergerakan belok (Steer Turn Method).

Untuk gambaran keseluruhan projek …
Download eBook PERCUMA di link berikut:
www.microconcept.com.my/stem-robotic/download/

Play video Projek 5 ini dari you tube link :
youtu.be/qsUae3ijgbY

Follow You Tube channel steminme untuk video2 pembelajaran percuma.

Stay tuned untuk projek seterusnya ya ...

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me

3 days 18 hours ago

Alhamdulillah, yet another fruitful sharing of knowledge with educators from Sektor Sumber Teknologi Pendidikan Kedah, KPM Kementerian Pendidikan Malaysia

MCT dijemput sekali lagi ke Kedah, untuk menjalankan bengkel pengukuhan Reka Edukit dan Mikrobotik.

Terima kasih SSTP Kedah, peserta yang sangat komited dan berdidikasi.

STEM in Me

1 week 2 days ago

JOM REKA ... JOM KODING πŸ₯³πŸ€©
PERKONGSIAN PROJEK #5 - REKA EDUKIT – PESTA LAMPU

Di dalam projek ini pula, kita akan menggunakan meter upaya (potentiometer) untuk menyalakan LED pelbagai warna (neopixel LED).

Download eBook PERCUMA di link berikut:
www.microconcept.com.my/stem-robotic/download/

Play video Projek 5 ini dari you tube link :
youtu.be/bEAUxgsWv20

Follow You Tube channel steminme untuk video2 pembelajaran percuma.

Stay tuned untuk projek seterusnya ya ...

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me

1 week 4 days ago

Alhamdulillah, suatu pengalaman indah Train the Trainer in Sabah.
Sektor Sumber Teknologi Pendidikan Sabah.

Semua pelatih2 hebat dan sangat supportive. πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ

STEM in Me

1 week 5 days ago

JOM REKA ... JOM KODING
PERKONGSIAN PROJEK #4 - REKA EDUKIT – SISTEM PENGGERA

Di dalam projek ini kita akan membina sebuah sistem penggera. Penggera akan berbunyi jika penderia infrared (IR sensor) mengesan sesuatu objek di hadapan.

Download eBook PERCUMA di link berikut:
www.microconcept.com.my/stem-robotic/download/

Play video Projek 4 ini dari you tube link :
youtu.be/6y8XY1ziqlU

Follow You Tube channel steminme untuk video2 pembelajaran percuma.

Stay tuned untuk projek seterusnya ya ...

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me

2 weeks 6 hours ago

LET’S GO MIKROBOTIK … 🏎πŸ₯·

PERKONGSIAN PROJEK #4 – MIKROBOTIK – AYUH IKUT GARISAN ITU

Robot akan bergerak secara berautonomi mengikuti garisan (Hitam atau Putih) secara berterusan. Robot akan sentiasa bergerak walaupun ia bertemu dengan simpang kiri atau simpang kanan.

Untuk gambaran keseluruhan projek …
Download eBook PERCUMA di link berikut:
www.microconcept.com.my/stem-robotic/download/

Play video Projek 3 ini dari you tube link :
youtu.be/_GIP9YE5QSo

Follow You Tube channel steminme untuk video2 pembelajaran percuma.
Stay tuned untuk projek seterusnya ya ...

Mechabotics Electronics
ThinkerSpace Malaysia

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me

2 weeks 7 hours ago

LET’S GO MIKROBOTIK … 😎🏎

PERKONGSIAN PROJEK #3 – MIKROBOTIK – MULAKAN PENGEMBARAAN KITA

Robot digerakkan menggunakan kod blok β€œtank turn” untuk bergerak tanpa mengikuti garisan. Kod blok ini sesuai digunakan untuk menyelesaikan litar labirin (maze). Robot akan bergerak bergantung kepada kelajuan serta arah motor kiri dan kananyang ditetapkan.

Untuk gambaran keseluruhan projek …
Download eBook PERCUMA di link berikut:
www.microconcept.com.my/stem-robotic/download/

Play video Projek 3 ini dari you tube link :
youtu.be/Wl_lTVbmlW8

Follow You Tube channel steminme untuk video2 pembelajaran percuma.

Stay tuned untuk projek seterusnya ya ...

Mechabotics Electronics
ThinkerSpace Malaysia

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me

2 weeks 17 hours ago

We are at F1 in School Final. With Zenith and Panthera racing teams SAM BESTARI.

All the best team πŸ’ͺ

STEM in Me

2 weeks 1 day ago

Throwback.

Reka Edukit dan Mikrobotik sampai ke Kedah. Alhamdulillah, terima kasih sahabat-sahabat pendidik di Jabatan Pendidikan (SSTP) Kedah, Kementerian Pendidikan Malaysia.

Dapat kami berkongsi ilmu dan belajar dari mereka yang hebat.

Semoga dapat dimanfaatkan untuk para guru dan pelajar.

STEM in Me

2 weeks 5 days ago

JOM REKA ... JOM KODING
PERKONGSIAN PROJEK #3 - REKA EDUKIT - LAMPU ISYARAT LALULINTAS

Download eBook PERCUMA di link berikut:
www.microconcept.com.my/stem-robotic/download/

Play video Projek 3 ini dari you tube link :
youtu.be/tak0YukvXo0

Subscribe You Tube channel steminme untuk video2 pembelajaran percuma.

Stay tuned untuk projek seterusnya ya ...

Mechabotics Electronics
ThinkerSpace Malaysia
MYdigitalmaker

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me

3 weeks 8 hours ago

LET’S GO MIKROBOTIK … πŸ€“

PERKONGSIAN PROJEK #2 – MIKROBOTIK – TOLONG HIDUPKAN LAMPU

Pengenalan kepada komponen LED pula dan kawalannya.
Diod Pemancar Cahaya (LED) pada robot digunakan sebagai penanda juga boleh sebagai komunikasi visual antara robot dan pengguna.

Untuk gambaran keseluruhan projek …
Download eBook PERCUMA di link berikut:
www.microconcept.com.my/stem-robotic/download/
Play video Projek 1 ini dari you tube link :
youtu.be/dy7DwaoV3xs

Follow You Tube channel steminme untuk video2 pembelajaran percuma.

Stay tuned untuk projek seterusnya ya ...

Mechabotics Electronics
ThinkerSpace Malaysia
MYdigitalmaker
Agensi Angkasa Malaysia - MYSA

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me

3 weeks 2 days ago

LET’S GO MIKROBOTIK … 🏎😎
PERKONGSIAN PROJEK #1 – MIKROBOTIK – VROOM VROOM

Walaupun Mikrobotik direka untuk pertandingan kompetitif namun ia juga sebuah kit yang boleh digunakan bagi pelajar yang baru ingin mengenali konsep pengaturcaraan. Projek-projek awal yang disedikan lebih menekankan kepada pengenalan asas fungsi komponen2 dan kawalan komponen2.

Bila nak berlumba ni …??! Sabarrr ya … tahap cabaran projek yang disediakan akan meningkat selari dengan pengetahuan pelajar2 kelak.

Untuk gambaran keseluruhan projek …

Download eBook PERCUMA di link berikut:
www.microconcept.com.my/stem-robotic/download/
Play video Projek 1 ini dari you tube link :
youtu.be/dy7DwaoV3xs

Follow You Tube channel steminme untuk video2 pembelajaran percuma.

Stay tuned untuk projek seterusnya ya ... 😊

Mechabotics Electronics
ThinkerSpace Malaysia
MYdigitalmaker

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me

3 weeks 3 days ago

JOM REKA ... JOM KODING 🀩
PERKONGSIAN PROJEK #2 - REKA EDUKIT - LAMPU HARI RAYA

Download eBook PERCUMA di link berikut:
www.microconcept.com.my/stem-robotic/download/

Play video Projek 2 ini dari you tube link :
youtu.be/6kQqBdnAN0g

Follow You Tube channel steminme untuk video2 pembelajaran percuma. πŸ₯°

Stay tuned untuk projek seterusnya ya ...

Mechabotics Electronics
ThinkerSpace Malaysia
MYdigitalmaker

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me

3 weeks 4 days ago

Alhamdulillah, perkongsian aplikasi Reka Edukit dan Mikrobotik bersama mentor2 hebat Bahagian Sumber Teknologi Pendidikan Melaka, Kementerian Pendidikan Malaysia.

Semoga dapat dimanfaatkan untuk para guru dan pelajar.

STEM in Me

3 weeks 5 days ago

JOM REKA ... JOM KODING 😎
PERKONGSIAN PROJEK #1 - REKA EDUKIT

Download eBook PERCUMA di link berikut:
www.microconcept.com.my/stem-robotic/download/

Play video Projek 1 ini dari you tube link :
youtu.be/2vp0hvFuehw

Follow You Tube channel steminme untuk video2 pembelajaran percuma.

Stay tuned untuk projek seterusnya ya ...

Mechabotics Electronics
ThinkerSpace Malaysia
MYdigitalmaker

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me

3 weeks 6 days ago

MIKROBOTIK tu apa pulak? 🫣
UNBOXING 😎

CIRI-CIRI UTAMA

Robot berautonomi kejuruteraan Malaysia - 'Line following robot' dan β€˜Path Finding robot’.

Motor berprestasi tinggi (1500rpm) - Sesuai digunakan dalam pertandingan kebangsaan … nak buat FUN robotic yang slow2 pun boleh juga bagi yang baru nak berjinak2 … tiada masalah. Robot ini apliaksinya meluas.

Batteri LiPo 11volt yang sesuai untuk aplikasi biasa dan juga bagi trek perlumbaan yang mencabar … jika bateri kecik nanti tak cukuplah stamina robot nak masuk trek yang mencabar kan…?

Sensor pengesan garisan sebanyak 5 unit bagi pergerakan autonomi yang lancar dan lincah. Ya, kalau nak masuk β€˜path finding’ sebaiknya jangan kurang 5 sensor la ya … kalau tak nanti β€œsesat jalan” … hehehehe πŸ˜…

Kawalan secara bluetooth – Aplikasi mobile (mobile apps) tersedia. Ini untuk yang baru2 nak buat robot coding mesti suka … macam buat kereta remote sendiri lah … πŸ₯³

Rekacipta robot yang memudahkan penyelenggaraan … bagi pelajar yang dah biasa bertanding tu mesti dah biasa situasi menggelabah, masa sesi latihan dan pertandingan memang sangat perlukan robot yang mudah ganti motor atau tukar bateri. ☺️

Pengekodan mudah dengan menggunakan platform pengaturcaraan grafik (graphical/ block based programming).

Stay tuned for more info dan modules dari kami ya ...

ThinkerSpace Malaysia
Mechabotics Electronics

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me is feeling excited.

3 weeks 6 days ago

Apa yang ada pada REKA EDUKIT?? πŸ€”πŸ§
Unboxing ... 😎

CIRI UTAMA:

- Papan sambungan elektronik Kejuruteraan Malaysia – β€˜Arduino compatible’ ... bukan 'shield' yang beli atas rak dah siap sesaja ya ... hehehe.

- Arduino Uno compatible microcontroller dan peripherals (I/O) ... seperti Potentiometer, Push buttons , Sound sensor, Programmable RGB LEDs, Piezo buzzer, Audio jack, LEDs (red, yellow green), IR sensor, Ports servo motors, Ports DC motors, Port I2C Interface (3.3V), Port SPI, tak cukup mencabar lagi ?? Gunalah Analog dan Digital I/O headers yang mewah melimpah ... sambung je berapa banyak lagi I/O yang diperlukan.

Stay tuned for more info and module videos

Mechabotics Electronics
ThinkerSpace Malaysia

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me

3 weeks 6 days ago

Sempena sambutan tahun baru 2023 kami ingin memperkenalkan produk-produk robotik dan inovasi yang telah direkacipta, dibangun dan diuji oleh gabungan strategik jurutera tempatan Micro Concept Tech dan Thinker Space.

Konsep pembangunan produk-produk ini adalah dengan matlamat:
1) memudahkan pelajar yang baru dengan robotic dan koding
2) DAN tersedia untuk pelajar yang sudah maju /'advance' dalam pengetahuan robotik dan koding.

Ya, serampang dua mata … dengan produk yang sama mereka boleh MULA berinovasi dan kemudian MENCABAR potensi masing-masing keperingkat yang lebih tinggi.

Pendek kata, nak belajar cara mudah boleh nak belajar cara mencabar pun boleh … itulah kelebihan utama produk-produk ini.

Susulan dari video pengenalan produk ini nanti, kami akan kongsikan modul-modul pembelajaran yang boleh diguna pakai terus oleh para pelajar dan tenaga pengajar untuk menyampaikan / berkongsi ilmu bersama pelajar-pelajar anda sekalian.

Kongsikan, sebarkan ilmu ini seluas-luasnya …
Mechabotics Electronics
ThinkerSpace Malaysia

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me

3 weeks 6 days ago

Sempena sambutan tahun baru 2023 kami ingin memperkenalkan produk-produk robotik dan inovasi yang telah direkacipta, dibangun dan diuji oleh gabungan strategik jurutera tempatan Micro Concept Tech dan Thinker Space

Konsep pembangunan produk-produk ini adalah dengan matlamat:
1) memudahkan pelajar yang baru dengan robotic dan koding
2) DAN tersedia untuk pelajar yang sudah maju /'advance' dalam pengetahuan robotik dan koding.

Ya, serampang dua mata … dengan produk yang sama mereka boleh MULA berinovasi dan kemudian MENCABAR potensi masing-masing keperingkat yang lebih tinggi.

Pendek kata, nak belajar cara mudah boleh nak belajar cara mencabar pun boleh … itulah kelebihan utama produk-produk ini.

Susulan dari video pengenalan produk ini nanti, kami akan kongsikan modul-modul pembelajaran yang boleh diguna pakai terus oleh para pelajar dan tenaga pengajar untuk menyampaikan / berkongsi ilmu bersama pelajar-pelajar anda sekalian.

Kongsikan, sebarkan ilmu ini seluas-luasnya …
Mechabotics Electronics
ThinkerSpace Malaysia

#robotikmudahjer
#pengekodanmudahjer

STEM in Me updated their cover photo.

4 weeks 3 hours ago

STEM in Me

1 month 3 weeks ago

KEM ROBOTIK & CODING CUTI SEKOLAH: ONLINE ATAU BERSEMUKA πŸ€–πŸ‘ΎπŸŽοΈ

πŸ“£Kami pasti anda tidak akan melepaskan peluang pengisian kemahiran ini. Apa yang sesuai? Di mana nak mula? Ikuti cadangan kami di bawah…

----------------------------
KEM SECARA BERSEMUKA
----------------------------
πŸ‘§πŸ»πŸ§’πŸ» UMUR DARI 6 KE 7 TAHUN?
Kami sediakan program2 menarik ini, konsep pembelajaran eksplorasi dan menyeronokkan.

1. JUNIOR INNOVATOR LEVEL 1
Kohort 1: 13 Disember 2022
Kohort 2: 25 Disember 2022
Kohort 3: 28 Disember 2022

πŸ‘¦πŸ»πŸ‘©πŸ»UMUR DARI 8 KE 9 TAHUN?
Kami sediakan program2 menarik ini, konsep pembelajaran eksplorasi dan menyeronokkan.

1. FUN ROBOTIC
Kohort 1: 12 Disember 2022
Kohort 2: 17 Disember 2022
Kohort 3: 21 Disember 2022
Kohort 4: 24 Disember 2022

πŸ‘¦πŸ»πŸ‘©πŸ» UMUR DARI 10 KE 12 TAHUN?
Kami sediakan program2 menarik ini, konsep pembelajaran eksplorasi dan menyeronokkan.

1. JUNIOR INNOVATOR LEVEL 2
Kohort 1: 13 Disember 2022
Kohort 2: 19 Disember 2022
Kohort 3: 22 Disember 2022

πŸ§‘πŸ»πŸ‘©πŸ»β€πŸ¦± UMUR DARI 12 KE 14 TAHUN?
Kami sediakan program2 menarik ini, konsep pembelajaran eksplorasi dan menyeronokkan.

1. ROBOTIC CHALLENGE
Kohort 1: 15 Disember 2022
Kohort 2: 23 Disember 2022
Kohort 3: 29 Disember 2022

2. MECHATRONIC - Smart Motion Alert
Kohort 1: 15 Disember 2022
Kohort 2: 18 Disember 2022
Kohort 3: 24 Disember 2022

πŸ§‘πŸ»πŸ‘©πŸ»β€πŸ¦± UMUR DARI 15 KE 18 TAHUN?
Kami sediakan program2 menarik ini, konsep pembelajaran eksplorasi dan menyeronokkan.

1. MECHATRONIC - Internet Of Motion Alert
Kohort 1: 16 & 17 Disember 2022
Kohort 2: 26 & 27 Disember 2022

----------------------------
KEM SECARA ATAS TALIAN
----------------------------
πŸ‘§πŸ»πŸ§’πŸ» UMUR DARI 7 KE 9 TAHUN?
Kami sediakan program2 menarik ini, konsep pembelajaran eksplorasi dan menyeronokkan.

1. ONLINE ANIMATION CODING
Kohort 1: 10 & 11 Disember 2022
Kohort 2: 19 & 20 Disember 2022
Kohort 3: 26 & 27 Disember 2022

πŸ‘¦πŸ»πŸ‘©πŸ» UMUR DARI 10 KE 12 TAHUN?
Kami sediakan program2 menarik ini, konsep pembelajaran eksplorasi dan menyeronokkan.

1. ONLINE GAMES CODING
Kohort 1: 13, 14, 15 & 16 Disember 2022
Kohort 2: 19, 20, 21 & 22 Disember 2022
Kohort 3: 26, 27, 28 & 29 Disember 2022

*PERINCIAN ADA JUGA DI DALAM IKLAN YANG DILAMPIRKAN

PERLU INFO LEBIH LANJUT ATAU INGIN MENDAFTAR?? BOLE SAJA…

HUBUNGI SAHAJA KAMI DI LINK:
wasap.my/60108405492/KemCutiDec2022

Rebut peluang segera. Tempat adalah terhad.

STEM in Me

1 month 3 weeks ago

Congratulations to our STEMinME students, well done πŸ₯³

- GOLD MEDAL : Amira Iman Yasmin
- SILVER MEDAL : Aqil Waqiyuddin
- BROZE MEDAL : Yumna

STEM in Me

1 month 3 weeks ago

To all STEMinMe finalist ... All the best. InsyaAllah cemerlang.
They came from various schools that has been adopting STEMinMe Robotics module as part of their school extra co-curriculum activities for many years.

STEM in Me

1 month 3 weeks ago

Alhamdulillah... STEMinMe students going to final. One of the most prestigious robotic competition organised by The Institution of Engineers Malaysia.

STEM in Me

2 months 2 weeks ago

Train The Trainer Program - Robotic and Innovation Kit.

Bersama-sama para pelatih dari seluruh Bahagian Sumber Teknologi Pendidikan Kelantan, KPM.

Alhamdulillah, para peserta kami berpuas hati kerana modul dan kit yang kami ketengahkan memenuhi kehendak, keperluan para guru serta pelajar masa kini. Juga sesi latihan yang sangat praktikal.

Jumpa lagi InsyaAllah πŸ₯³πŸ™‚

STEM in Me

2 months 3 weeks ago

Throwback 14Oct 2022

Bahagian Sumber Teknologi Pendidikan, Bukit Kiara, Kementerian Pendidikan Malaysia

Train The Trainer - Robotic and Innovation Kit.

Note: Alhamdulillah lancar, semoga peserta / pelatih guru mendapat manfaat dan ilmu dapat disebar luaskan kepada guru-guru KPM.

STEM in Me

2 months 3 weeks ago

Assalamualaikum.
What's Up? Lama sudah tidak bersiaran di page STEMinMe πŸ˜…

Program kelab Robotik dan kelas online dan hujung minggu berjalan seperti biasa, Alhamdulillah telah menembusi lebih banyak sekolah lagi.

Namun, sebahagian team kami sangat sibuk dengan produk2 terkini. Syukur atas peluang dan rezeki yang Allah telah bentangkan. Kerjasama team / family di Skudai (you know who you are ... sat lagi kita buat official yaπŸ˜‰), well done to all of us kann ...

Nantikan, produk robotik dan inovasi rekacipta dan pembangunan anak tempatan.

STEM in Me is at Agensi Angkasa Malaysia - MYSA.

4 months 3 weeks ago

Tahniah kepada adik2 yang telah berjaya menyertai bengkel dan pertandingan MyMARS Solar Station anjuran Agensi Angkasa Malaysia - MYSA. Semoga ilmu yang disampaikan bermanfaat.

Alhamdulillah, seawal sekolah rendah pun sudah mampu memahami konsep, aplikasi dan binaan sistem tenaga solar.

🀩🀩Berikan sokongan anda kepada mereka dengan Like post ini …

Kumpulan #12 POSTED

P1 Young Astronaut
SK PERLOP 1
SUNGAI SIPUT, PERAK

STEM in Me is at Agensi Angkasa Malaysia - MYSA.

4 months 3 weeks ago

Tahniah kepada adik2 yang telah berjaya menyertai bengkel dan pertandingan MyMARS Solar Station anjuran Agensi Angkasa Malaysia - MYSA. Semoga ilmu yang disampaikan bermanfaat.

Alhamdulillah, seawal sekolah rendah pun sudah mampu memahami konsep, aplikasi dan binaan sistem tenaga solar.

πŸ₯³πŸ€©Berikan sokongan anda kepada mereka dengan Like post ini …

Kumpulan #13

NOVA31 Z
SK BLOK 31
TAWAU, SABAH

Don’t miss out!

With STEMinMe, children’s knowledge development will be in harmony with technical skills for their future jobs. Concurrently they can gain cognitive-related benefits, such as problem-solving, analytical & creative thinking, leadership skills and teamwork.

custom_map_icon
Our Location
5-5 Pusat Dagangan Shah Alam,
Persiaran Damai, Seksyen 11,
40100 Shah Alam, Selangor
custom_phone_icon
Call Us

+601156679263 (lr. Amir Hussein Bin Jaafar)

+601157549456 (Zulhailmy Bin Mohd Yatim)

Β© Micro Concept Tech – Engineering for life 2021

custom_map_icon
Our Location
5-5 Pusat Dagangan Shah Alam,
Persiaran Damai, Seksyen 11,
40100 Shah Alam, Selangor
custom_phone_icon
Call Us

+601156679263 (lr. Amir Hussein Bin Jaafar)

+601157549456 (Zulhailmy Bin Mohd Yatim)

Β© Micro Concept Tech – Engineering for life 2021

Close Bitnami banner
Bitnami